TEKST: Zoran Vakula

REŽIJA, DRAMATIZACIJA: Igor Baksa

IGRAJU: Igor Baksa, Mirna Ostrošić / Tena Pataky

GLAZBA: Igor Baksa

TRAJANJE: 35 minuta

UZRAST: 3 – 9 godina

Program je ostvaren u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Maksimir, te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Tati Slikovnici se u ovoj priči pridružuje jedna od njegovih prijateljica Teta NeMirna ili Tena Tena! Zajedno glume, sviraju i izvode osunčanu slikovnicu “Sunčasta” koju je napisao legendarni meteorolog Zoran Vakula, a ilustrirao isto tako glasoviti Nik Titanik!

Sunčica se jednog dana probudila, otvorila prozor i rekla: “Dobro jutro, Sunce!” 

Ali sunca nije bilo. 

Što se događa sa suncem kad ga nema, je li sunce uvijek dobro ili može postati opasno, te mnoga druga pitanja vezana uz “najsjajniju zvijezdu” tema su ove superzabavne predstave.

Ova ljetna hit-predstava Tate Slikovnice odigrana je dvadesetak puta diljem Hrvatske, a djeca u njoj sudjeluju na mnoge načine: raspravljajući s Tatom Slikovnicom, pjevajući, plesajući i smijući se s Tetom NeMirnom / Tetom Tenom.

Osim dok ona zaspi pod predstavom. Onda ju treba probuditi i propisno razbuditi, u čemu je (opet) poželjno sudjelovanje cijele publike!

Više o konceptu i metodologiji predstave Tate Slikovnice pogledajte ovdje:

IZ PROGRAMSKE KNJIŽICE: 

U klasičnoj izvedbi predstave Tate Slikovnice, djeci se predstavlja nekoliko različitih naslova knjiga i slikovnica, pri čemu ona imaju ulogu aktivnih sudionika jer biraju naslove koji će se izvoditi. Prilikom izvođenja priča zajedno s TS komentiraju i odgovaraju na pitanja koja se otvaraju kroz čitanje. Tom metodom djecu se potiče na čitanje s razumijevanjem.

U “Sunčastoj”, budući da se unaprijed zna naslov koji će se izvoditi, moment odlučivanja djece o događajima na pozornici uređen je na drugačiji način – Tata Slikovnica poziva djecu da zajedno naprave pjesmu! Što uglavnom daje vrlo živopisne i duhovite rezultate koje i roditelji i djeca pamte još dugo nakon što su sudjelovali u predstavi 🙂

Osim što djeca u predstavi sudjeluju kroz stvaranje stihova zajedničke pjesme, razgovor s likovima na pozornici i pjevanjem pjesama, u završnom dijelu izvedbe poziva ih se na zajednički ples koji predvodi Teta NeMirna / Teta Tena.

Na kraju, s Tatom Slikovnicom i Tetom NeMirnom / Tetom Tenom djeca se mogu slikati u okružju kazališne scenografije, a osim toga djecu i njihove roditelje potiče se na aktivno sudjelovanje u programu Tate Slikovnice i izvan predstave – kroz digitalne komunikacijske kanale, poput e-maila tataslikovnica@maliteatar.hr i društvenih mreža Tate Slikovnice (Facebook, Instagram, Youtube, TikTok) – gdje mogu slati svoje crteže, priče, prijedloge za nove naslove i komentare. Na taj način, djecu potičemo na aktivno sudjelovanje u kulturi i sadržajima društvenih mreža i digitalnih platformi, umjesto da su samo njihovi konzumenti.

OIB: 77315050125

TEL: +385 95 199 11 50

E-MAIL: info@maliteatar.hr

Dramska produkcija Kaleidoskop © 2023. Sva Prava Pridržana
Privacy Policy / Terms of Use