REŽIJA I DRAMATURGIJA: Igor Baksa

IGRAJU: Igor Baksa, Marina Horvat, Siniša Senad Musić

GLAZBA: Marina Horvat

TEKST: Igor Baksa, Siniša Senad Musić

PRODUKCIJA: Mali teatar Dramske produkcije Kaleidoskop

KOPRODUKCIJA: Romska organizacija mladih Hrvatske

UZ POTPORU: Ministarstvo kulture i medija RH, 2021.

Glavni lik ove monodrame je Rikimartin Horvat, alter-ego Igora Bakse, kojeg je mladi glumac stvorio još 2015. godine za potrebe predstave «Bremenski svirači». Dolaskom prvog vala pandemije, suočen s nemogućnošću obavljanja glumačke izvedbene djelatnosti i prisilnim profesionalnim «zatvorom», Baksa se okrenuo društvenim mrežama i digitalnim formatima.


Rikimartin se tako pojavio kao samoprozvani influencer na društvenim mrežama na kojima je objavljivao svoje kratke video poruke. Taj će se digitalni komediografski materijal kasnije naći uobličen kao dramski tekst za monodramsku scensku igru «Rikimartin Horvat: Kako postati influenser», praizvedenu u Skradinu 2020. godine.

Podrškom Ministarstva kulture i medija za projekt koji se bavi multikulturalnošću i propitivanjem ljudskih prava, Baksa je u autorski tim predstave uključio članove Romske organizacije mladih, te razvio dramski tekst u komediju s neočekivanim dokumentarističkim obratom. Predstava kroz satiru, a kasnije i kroz dokumentaristički realizam, progovara o problemima suvremenog hrvatskog društva u kojem nacionalizam, ksenofobija i strah od različitosti nisu više političko, nego osobno pitanje svakoga od nas kome je po samom rođenju osigurano pravo da ga se naziva čovjekom.

Cilj predstave je podići svijest o položaju romske nacionalne manjine u Hrvatskoj i nagnati publiku da istraži svoje stavove prema Romkinjama i Romima. Predstava želi opustiti i zabaviti publiku uz smijeh na račun drugih i drugačijih, a onda ih snažno uvesti u njihov život, te propitati ležernost kroz koju se širi anticiganizam.

Dob: 14+ godina

Trajanje: 70 minuta

OIB: 77315050125

TEL: +385 95 199 11 50

E-MAIL: info@maliteatar.hr

Dramska produkcija Kaleidoskop © 2023. Sva Prava Pridržana
Privacy Policy / Terms of Use